Ardeiul-campion a fost obtinut nu in India sau Mexic – tari cu
traditie in cultivarea de ardei super-iuti – ci intr-o sera din
Cumbria, o regiune racoroasa si ploioasa din nordul Angliei.
Se numeste Naga Viper si a fost selectionat pornind de la trei
varietati de ardei extrem de iuti: Bhut Jolokia, Naga Morich si
Trinidad Scorpion.
Pentru masurarea iutelii ardeilor, exista o
unitate de masura speciala – unitate Scoville -, bazata pe
continutul de capsaicina, substanta care confera gustul
iute.
Soiul indian
Bhut Jolokia (detinatorul anterior al recordului) a ajuns la un
maxim de 1.001.304.
Dar, cu un nou record de 1.359.000 unitati Scoville, Naga Viper
il bate de la distanta: experti de la Universitatea din Warwick au
testat ardeiul si l-au declarat castigator, soiul fiind inclus, ca
atare, in Guinness Book of World Records.
Ardei considerati foarte iuti, ca Jalapeno, au 2.500 – 5.000
unitati Scoville, in timp ce soiul Habanero – socotit extrem de
iute – are 100,000-350,000 unitati pe aceeasi scala.
Gerald Fowler (foto), cultivator de ardei iuti, proprietar de
restaurant si creatorul soiului Naga Viper, si-a invitat clientii
sa guste dintr-o mancare condimentata cu noul sau ardei; inainte de
a manca, indraznetii au trebuit sa semneze o declaratie, confirmand
ca actioneaza pe propria raspundere si in deplina sanatate a mintii
si a trupului.
Din cateva zeci de persoane care s-au inscris, doar doua au
reusit sa termine toata portia de mancare.
Sursa:
Mail Online